Kuchnia

ciasta i inne słodkości

mocno czekoladowe brownie z truskawkami i sosem karmelowym
Co potrzeba (szklanka= 250 ml)
160g czekolady 70%*
90g masła
30g kakao
3 jajka
100g cukru np. trzcinowego
1 łyżeczka wanilii
50g płatków migdałów lub innych orzechów
szczypta soli
truskawki i ew. migdały do dekoracji
sos karmelowy: 50g cukru bialego + 25ml wody + 30ml śmietany kremówki

Sposób
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
Jajka utrzeć z cukrem. Dodać wanilię, sól i kakao. Dodać rozpuszczoną czekoladę i mieszać, aż powstanie jednolita masa. Dodać migdały.
Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Moja była kwadratowa 20x20cm.
Piec w 180C przez 25min, aż ciasto będzie lekko sprężyste, choć jeszcze miękkie.
Dobrze ostudzić przed krojeniem i najlepiej schłodzić przed jedzeniem.
Polać sosem karmelowym i ułożyć truskawki.
Sos karmelowy: cukier z wodą rozpuścić w garnku na niedużym ogniu. Uważać, żeby kryształki nie zostały na ściankach. Delikatnie zwiększyć temperaturę i gotować, aż zacznie się karmelizować. Od czasu do czasu można delikatnie pokręcić garnkiem. Jak masa nabierze złotego koloru karmel jest gotowy. (najlepiej zrobić próbę na białym talerzu). Ściągnąć z ognia, dodać śmietany i mieszać. Uważać żeby się nie poparzyć, gdyż karmel zacznie bulgotać. Sos jest gotowy jak karmel się rozpuści do końca i powstanie błyszcząca masa. Lekko schłodzić przed polaniem na ostudzone ciasto.
Uwagi
*Można też użyć czekoladę gorzką na pół z białą. Będzie mniej czekoladowe i słodsze.
Nie przepiekać, bo ciasto wyjdzie twarde i zbite.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation