Kuchnia

ciasta i inne słodkości

Kostka królowej bez pieczenia
Składniki na masę:

6 żółtek [białka możecie wykorzystać, np. do zrobienia bezy (zobacz przepis na bezy)]
1 pełna łyżka mąki pszennej
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
400ml mleka
200ml śmietany kremówki
150g cukru
1 opak. cukru wanilinowego
200g masła w temperaturze pokojowej
szczypta soli
Dodatkowo:

ok. 170g herbatników
250g serka mascarpone
2-3 łyżki Nutelli lub kremu kakaowo-mlecznego
5 kostek gorzkiej czekolady
Obie mąki przesiać przez sitko, dodać żółtka i 200ml mleka, dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Dodać cukier wanilinowy i zwykły, wymieszać ponownie. Pozostałe 200ml mleka zagotować. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Kolejno dodać wcześniej przygotowane żółtka z mąkami. Wszystko energicznie mieszać i zagotować. Powinien powstać aksamitny budyń. By ułatwić zadanie najlepiej całość mieszać trzepaczką do jajek – dzięki temu budyń będzie idealnie gładki ;)
Masło zmiksować ze szczyptą soli, a następnie stopniowo (po 1 czubatej łyżce) dodawać wystudzony już budyń i miksować dalej, by masa była jednolita.
Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć herbatniki, posmarować połową kremu. Ułożyć kolejną warstwę herbatników i pozostałą część kremu. Wyłożyć ostatnią warstwę ciastek. Mascarpone zmiksować z Nutellą (lub kremem kakaowo-mlecznym) i posmarować nim wierzch ciasta.
Całość posypać startą gorzką czekoladą. Wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc), by masy kremowe stężały. Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation