Kuchnia

ciasta i inne słodkości

Wiosenna tęcza
Biszkopt jasny:

5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać. Dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Gotowa masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec w tem. 160-170 C, ok. 35-40 minut.

Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
cukier puder do smaku
25 dag masła
Z mleka i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem, dodać przestudzony budyń. Wymieszać. Masę podzielić na 2 części.

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
2-3 łyżki cukru kryształu
1 galaretka zielona
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przesmażyć z cukrem. Dodać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę smażyć bez przykrycia.



Masa biała:
1 szklanka cukru kryształu
3 szklanki słodkiego mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
25 dag masła
W 1 szklance mleka rozrobić mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i cukier. Pozostałe mleko zagotować i do gotującego wlać roztrzepane mleko z mąką i cukrem. Ugotować budyń. Przestudzić. Masło utrzeć i dodać budyń. Wymieszać.



Kokos:
10 dag wiórków kokosowych www.Skworcu.com.pl
2 łyżki cukru kryształu
1 łyżka masła
Podane składniki wymieszać i podsmażyć na złoty kolor.

Dodatki:
2 galaretki koloru niebieskiego lub czerwonego przygotować wg.przepisu
1 paczka okrągłych biszkoptów

Przełożenie ciasta:
Biszkopt - 1/2 masy budyniowej - masa jabłkowa - 1/2 masy budyniowej - biszkopty - zalać tężejącą galaretką - masa biała - wierzch posypać usmażonym kokosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation