Kuchnia

Tarty na słono

rubinowa tarta z kozim serem na gryczanym spodzie

Składniki - kruchy spód:
250 g mąki gryczanej pełnoziarnistej
125 g schłodzonego masła
1/4 szklanki + 1 łyżka zimnej wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oleju roślinnego

Składniki - wypełnienie tarty:
2 duże, upieczone buraki
300 g kremowego serka koziego
kilka plasterków sera koziego pleśniowego (lub mozarelli)
świeża kolendra do dekoracji

Przygotowanie - spód do tarty:
Wszystkie składniki zagnieść bardzo krótko na jednolite ciasto.
Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 30 minut.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wyłożyć nim formę do tarty.
Ciasto nakłuć widelcem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut (ciasto powinno być upieczone).

Wykończenie tarty:
Na upieczonym spodzie rozłożyć kremowy serek kozi.
Na serku ułożyć plasterki buraka.
Na wierzchu ułożyć plasterki sera pleśniowego lub mozarelli.
Tartę ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Piec kilka, kilkanaście minut do rozpuszczenia się wierzchniej warstwy sera.
Gotową tartę udekorować świeżą kolendrą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation