Kuchnia

Tarty na słono

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem:
Połowa ciasta z tego przepisu.

150 g mrożonego szpinaku

1 pierś z kurczaka

1/2 opakowania sera feta

sól, pieprz do smaku

gałka muszkatołowa

Sos beszamelowy: najlepszy z tego przepisu, można pominąć ser żółty.

Wykonanie:

Ciasto rozwałkowujemy na koło o średnicy trochę większej niż nasza forma, wykładamy do formy i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około20 minut. Studzimy.

Kurczaka kroimy w kosteczkę, solimy, oprószamy pieprzem i gałką muszkatołową i podsmażamy na patelni aż mięso będzie miękkie. Szpinak rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody. Ser feta kroimy na kosteczkę podobną do kurczaka.

Na podpieczony spód wykładamy kurczaka, szpinak i ser feta, staramy się rozłożyć farsz równomiernie. Całość polewamy przygotowanym sosem beszamelowym.

Tak przygotowaną tartę wkładamy znowu do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 20-25 minut. Przed krojeniem chwilkę studzimy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation