Kuchnia

coś na ząb

Gravlax - łosoś marynowany w burakach

Gravlax - łosoś marynowany w burakach

kilogram filetu ze świeżego łososia ze skórą (bez ości)
160 g kamiennej lub gruboziarnistej soli
60 g cukru
skórka z pomarańczy
burak
pęczek koperku
50 ml wódki (u mnie chłopska pieprzówka)
2 łyżki różowego pieprzu
pestki granatu

Sól łączymy z cukrem, posiekanym koperkiem, pieprzem i świeżo startą skórką z pomarańczy. Ścieramy buraka na tarce o małych oczkach i mieszamy z przyprawami. Odstawiamy na kilka minut.
Dużą formę (długości ryby) wykładamy folią spożywczą. Dno wykładamy połową przygotowanej marynaty, kładziemy na niej łososia skórą do dołu i zakrywamy z wierzchu pozostałą marynatą. Rybę skrapiamy dodatkowo wódką i przykrywamy szczelnie folią spożywczą.
Kładziemy na ofoliowanym łososiu obciążenie w postaci np. puszek lub słoików i wstawiamy na 24 godziny do lodówki.
Po dobie zdejmujemy obciążenie, odlewamy płynną marynatę i ponownie wkładamy ofoliowaną rybę na kolejną dobę do lodówki.
Po tym czasie przepłukujemy łososia zimną wodą (aby pozbyć się buraczanej marynaty) i wycieramy ręcznikami papierowymi.
Łososia kładziemy skórą do dołu, posypujemy świeżo posiekanym koperkiem, pestkami granatu, pieprzem i kroimy ostrym nożem na cienkie plasterki. Podajemy z pieczywem, placuszkami lub ziemniakami.
Rybę przechowujemy w pudełku w lodówce do 10 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation