Inne

Zapasy na zimę, marynaty i kiszonki

Konfitura z płatków róży (na 3 male sloiki)

130-150g płatkow wonnej róży
750g białego cukru
500g wody
sok z 1 cytryny

Różane płatki zbieram rankiem (dni kwiatu dla biodynamików). Odrywam palcami biale czesci, a potem delikatnie przemywam w zimnej wodzie i osuszam. Lekko pogniecione w rekach płatki układam wartstwami w szklanej misce, każda zasypując 2 łyżkami cukru. Zakrywam szczelnie i zostawiam na noc.

Nastepnego dnia, w garnku o grubym dnie, zagotowuje na średnim ogniu pozostały cukier z wodą, mieszam, aż całkiem się rozpuści, doprowadzając całość powoli do wrzenia. Dodaje sok z cytryny i gotuje ostro przez 5 minut nie mieszając. Zdejmuje garnek i studze syrop. Gdy jest juz letni, wkladam do niego płatki róż wraz z płynem i całość raz jeszcze powoli zagotowuje. Gotuje 15-20 minut do uzyskania odpowiedniej gęstości (termometr: 105C). Gorącą konfiturę przekładam do wyparzonych słojów, zakręcam suchymi pokrywkami i odwracam do góry dnem. Gdy przestygną wynoszę je do spiżarni, ustawiam na półce wiekiem do góry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation