Inne

Zapasy na zimę, marynaty i kiszonki

Kolorowa papryka w słodko-kwaśnej marynacie octowej

czas przygotowania : ok. 30 minut + 10 min. pasteryzacji
składniki na 5-6 słoików poj. 0,5l :
ok. 1500 g papryki kolorowej o mięsistych strąkach
2 duże ząbki czosnku
2 nieduże cebule
liście laurowe
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
gorczyca biała
gałązki świeżego tymianku

ZALEWA - 1 l wody
400 ml octu spirytusowego 10 %
200 g zwykłego cukru
15 g soli





sposób przygotowania : ZALEWA - wodę zagotowałam. Dodałam cukier, sól i ocet, podgrzałam ponownie do wrzenia i odstawiłam żeby przestygła.

Cebule i czosnek obrałam. Czosnek pokroiłam w cienkie plasterki a cebulę w piórka. Papryki umyłam. Poprzekrawałam najpierw na połówki usuwając gniazda nasienne a potem pokroiłam na mniejsze kawałki. Opłukałam i włożyłam do dużej miski. Zalałam wrzątkiem, wymieszałam i od razu odcedziłam. Ten zabieg ma na celu lekkie zmiękczenie papryki dzięki czemu będzie łatwiej układać ją w słoikach.

Naszykowałam wyparzone słoiki. Do każdego włożyłam po 1 liściu laurowym, 2 ziarna ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, 1/3 łyżeczki gorczycy i gałązce tymianku. Wrzuciłam też po kilka piórek cebuli i plasterków czosnku.

Do tak naszykowanych słoików nałożyłam dość ściśle kolorowe kawałki papryki. Wlałam przestudzoną zalewę wypełniając słoiki prawie po brzegi. Zakręciłam i ustawiłam w dużym garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Wlałam tyle letniej wody żeby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzowałam 10 minut licząc od zagotowania wody w garnku. Po pasteryzacji wyjęłam słoje, sprawdziłam czy zakrętki są mocno dokręcone i zostawiłam do wystudzenia stawiając je do góry dnem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation