Kuchnia

zdrowa kuchnia

Uwielbiam gotować: Sałatka z kaszą gryczaną i warzywami

Składniki:

100 g kaszy gryczanej
pęczek rzodkiewek
1 jabłko + sok z cytryny do skropienia
1/2 ogórka zielonego
kilka liści sałaty
kilka pomidorków koktajlowych
60 g sera feta
mała cebulka czerwona
1 łyżka posiekanego szczypiorku

Sos:

2 łyżki oliwy
1 łyżeczka octu winnego
1 - 2 łyżki miodu
pieprz

Kaszę gryczaną gotuję w wodzie według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzam kaszę i pozostawiam do ostudzenia. Rzodkiewki myję, odkrawam liście i końcówki, kroję w plasterki. Jabłko obieram ze skórki i kroję w kostkę, skrapiam sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Ogórka obieram i kroję w półplasterki. Sałatę myję, osuszam i rwę na mniejsze kawałki. Pomidorki myję i każdego przekrawam na pół. Cebulę obieram i drobno siekam. Ser feta kroję w niedużą kostkę. Szczypiorek drobno siekam.
Sos: W małym słoiczku mieszam razem oliwę, ocet winny, miód i pieprz.
Do kaszy z warzywami dodaję sos, dokładnie mieszam, na koniec dorzucam fetę. Odstawiam na pół godziny do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation