Kuchnia

Przepisy

Hummus z suszonymi pomidorami
SKŁADNIKI (ok. 1 szklanka gotowego hummusu):

• 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (170g)
• 20 suszonych pomidorków koktajlowych, bez oleju (lub 10 zwykłych z oleju)
• sok z połowy cytryny
• 5 łyżek tahini
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
• 1 łyżka suszonego oregano
• 1/2 łyżeczki różowej soli
• 1/4 łyżeczki pieprzu
• 1/2 szklanki wody z moczenia pomidorów lub zwykłej
• szczypta pieprzu cayenne
• świeże listki oregano


PRZYGOTOWANIE:

Jeśli używamy pomidorów bez oleju, zalewamy je ciepłą wodą i moczymy przez 15 minut. Jeśli nie, to krok ten pomijamy. Wrzucamy wszystkie składniki do blendera (oprócz oregano) i miksujemy na gładko, jeśli trzeba dodajemy więcej wody. Przekładamy hummus do miski, dodajemy suszone oregano i mieszamy. Na końcu posypujemy świeżymi listkami oregano. Podajemy na kanapce, z krakersami, chlebkami pita lub surowymi warzywami. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation