Kuchnia

Przepisy

Parmigiana


Składniki

3 średnie bakłażany (albo 2 bakłażany i 1 młoda cukinia - dla urozmaicenia)
250g białego sera mozzarella w zalewie (odsączona, pokrojona w plastry)
1 nieduża cebula pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 puszki krojonych pomidorów (po 400g każda)
pęczek bazylii - same liście
5 łyżek oliwy z oliwek
płaska łyżeczka cukru
sól, pieprz

Melanzane alla Parmigiana - fantastyczne włoskie danie z bakłażana i mozzarelli, zapiekane.
Etapy przygotowania

Pokroić bakłażany w plastry 0,5 cm grube, posmarować każdy plaster oliwą z obu stron. Usmażyć na patelni grillowej na złoto-brązowo (albo upiec pod grillem piekarnika).
Na patelni z łyżką oliwy przesmażyć cebulę na szklisto, dodać czosnek, wlać pomidory z puszek, dodać cukier. Dusić bez przykrycia ok. 20 minut aż sos zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem wg uznania. Posiekać 15 listków bazylii, wymieszać z sosem.
Rozgrzać piekarnik do 180C (160C z termoobiegiem).
W naczyniu do zapiekania układać warstwami: sos, plastry bakłażana, plastry mozzarelli - do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę robię z bakłażana i sosu, żeby mozzarella się rozpuściła wewnątrz dania. Posypać parmezanem, zapiekać 40 minut. Przed podaniem przybrać bazylią.
Serwować z chrupiącą ciabattą i masłem czosnkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation