Kuchnia

Przepisy

AROMATYCZNE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE ZAPIEKANE W SZYNCE PARMEŃSKIEJ

Składniki:

polędwiczka wieprzowa około 1 kg (lub dwie mniejsze)
12 plastrów szynki parmeńskiej
4 gałązki rozmarynu
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
łyżeczka octu jabłkowego
łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz cytrynowy
masło klarowane do smażenia


Polędwiczkę i na szybko zamarynowałam w marynacie z oliwy, wyciśniętego czosnku, pieprzu cytrynowego, soku z cytryny, octu jabłkowego i soli.
Następnie podsmażyłam na klarowanym maśle, tylko tyle, żeby się zarumieniła a nie usmażyła i żeby zamknęły się pory w mięsie.
Następnie zawinęłam każdy kawałek w 3 plastry szynki i włożyłam pod spód gałązki rozmarynu.
Polałam masłem z patelni i zapiekłam około 20 minut aż szynka się zarumieniła a mięso w środku dopiekło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation