Inne

ciasta

Pączki pieczone i odchudzone
20 g świeżych drożdży (lub 2 łyżeczki drożdży instant)
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
1/4 szklanki ciepłej wody
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (typ 450 będzie dobry) + mąka do podsypania
szczypta soli
1/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka 2 lub 3,2%
2 łyżki masła (30 g)
3 żółtka
szklanka powideł do nadziewania
cukier puder do dekoracji
Przygotowanie dania pączki pieczone i odchudzone

Reklama

Przygotuj zaczyn: w niedużej miseczce wymieszaj pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i wodę, najwygodniej robić to widelcem. Odstaw na 10 minut pod przykryciem, aż drożdże ruszą.
Podgrzej mleko i rozpuść w nim masło.
W dużej misce, najlepiej robota kuchennego, wymieszaj mąkę, sól i cukier. Dodaj zaczyn, żółtka oraz mleko z masłem. Wyrabiaj hakiem do ciasta drożdżowego ok. 5 minut. Możesz to też zrobić łyżką.
Ciasto będzie mocno klejące i luźne. Takie ma być! Niech nie skusi Cię, żeby dosypać mąki ;) Misę przykryj ściereczką i folią, odstaw na godzinę, żeby zwiększyło swoją objętość dwukrotnie (ja włożyłam je do piekarnika z włączoną żarówką).
Kiedy ciasto już ładnie wyrośnie przygotuj stolnicę lub blat. Solidnie posyp mąką. Przy pomocy silikonowej szpatuły lub omączonej ręki wyjmij ciasto na blat. Rób to delikatnie, bo chodzi o to, żeby nie rozbić powstałych pęcherzyków powietrza i nie rozgazować zbytnio ciasta.
Posypanymi mąką rękami uformuj placek, dosyć delikatnie rozciągając go i ugniatając, tak żeby miał ok. 2 cm grubości.
Przygotuj 2 blachy, wyłóż je papierem do pieczenia.
Szklanką lub okrągłą foremką o średnicy 5 cm wycinaj kółka. Być może będzie potrzebna szpatuła do przeniesienia pączków na blachę, mnie się udało to zrobić ręką.
Resztę ciasta znowu uformuj w placek o grubości 2 cm, nie ugniataj go mocno. Wytnij tyle pączków ile możliwe i ułóż na drugiej blasze.
Piekarnik włącz na 200 stopni grzanie góra-dół. Blachy z pączkami przykryj ściereczkami i odstaw, żeby ciastka odpoczęły przez 20 minut.
Blachę z pączkami, które były wycinane, jako pierwsze, włóż do nagrzanego piekarnika. Pączki będą się piekły ok. 9 minut. Lepiej zostań przy piekarniku, bo nie mogą być brązowe. Piękny złoty kolor to ideał i wtedy należy je wyjąć z piekarnika.
Włóż drugą blachę i piecz kolejne 9 minut.
Od razu po upieczeniu nadziewaj pączki powidłami (do tego najlepiej użyć rękaw cukierniczy i specjalną tylkę) i posyp cukrem pudrem.
Najlepsze są świeże, zjadane w dniu upieczenia.



Pączki pieczone i odchudzone - etap 1

Przygotuj wszystkie produkty. Najlepiej jeśli będą miały temperaturę pokojową.



Pączki pieczone i odchudzone - etap 2

Przygotuj zaczyn: w niedużej miseczce wymieszaj pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i wodę, najwygodniej robić to widelcem. Odstaw na 10 minut pod przykryciem, aż drożdże ruszą.



Pączki pieczone i odchudzone - etap 3

W dużej misce, najlepiej robota kuchennego, wymieszaj mąkę, sól i cukier. Dodaj zaczyn, żółtka oraz mleko z masłem. Wyrabiaj hakiem do ciasta drożdżowego ok. 5 minut. Możesz to też zrobić łyżką.
Ciasto będzie mocno klejące i luźne. Takie ma być! Niech nie skusi Cię, żeby dosypać mąki ;) Misę przykryj ściereczką i folią, odstaw na godzinę, żeby zwiększyło swoją objętość dwukrotnie (ja włożyłam je do piekarnika z włączoną żarówką).



Pączki pieczone i odchudzone - etap 4

Kiedy ciasto już ładnie wyrośnie przygotuj stolnicę lub blat.



Pączki pieczone i odchudzone - etap 5

Szklanką lub okrągłą foremką o średnicy 5 cm wycinaj kółka. Być może będzie potrzebna szpatuła do przeniesienia pączków na blachę, mnie się udało to zrobić ręką.



Pączki pieczone i odchudzone - etap 6

Blachę z pączkami, które były wycinane, jako pierwsze, włóż do nagrzanego piekarnika. Pączki będą się piekły ok. 9 minut. Lepiej zostań przy piekarniku, bo nie mogą być brązowe. Piękny złoty kolor to ideał i wtedy należy je wyjąć z piekarnika.



Pączki pieczone i odchudzone - etap 7

Od razu po upieczeniu nadziewaj pączki powidłami i posyp cukrem pudrem.



Pączki pieczone i odchudzone - etap 8

Najlepsze są świeże, zjadane w dniu upieczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation