Inne

ciasta

Znacie ‚magiczne ciasto’? Internet oszalał na jego punkcie! – SoBook.pl
4 jajka w temperaturze pokojowej ( białka oddzielone od żółtek )
1 łyżka wody
4 krople soku z cytryny
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
130 g cukru pudru
125 g masła lub margaryny ( masło powinno być stopione i ostudzone )
115 g mąki pszennej
500 ml mleka
cukier puder do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Białka z dodatkiem soku z cytryny, ubić na sztywną pianę, odstawić.
Żółtka ubić z cukrem i łyżką wody na puszystą gęstą masę, dodać stopione i przestudzone masło oraz ekstrakt waniliowy. Przesiać mąkę dodać do masy, dokładnie zmiksować. Delikatnie dolać letnie mleko, zmiksować. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, najlepiej w trzech lub czterech porcjach, wymieszać delikatnie widelcem lub szpatułką, piana powinna połączyć się z resztą masy.
Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto
Ciast pieczemy z opcją górnej i dolnej grzałki przez około 60 minut
Po upieczeniu ciasto należy wyjąć z piekarnika i wystudzić, kiedy jest już zimne wstawić do lodówki, dobrze schłodzić
Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem
Ciasto można podać również polane kremem cytrynowym lub innym ulubionym
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation