Kuchnia

Rewolucja na talerzu - przepisy

Placki na słodko:

Na placki:
- 2 twarde gruszki
- 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 małe jajko
- 1łyżka soku z cytryny
- szczypta cynamonu
- sól
- olej rzepakowy do smażenia

Na twarożek:
- 250g twarożku homogenizowanego 0 % tłuszczu
- 1 laska wanilii
- 1 łyżeczka miodu

Gruszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gruszki powinny być twarde. Jeżeli będą zbyt soczyste, ciasto będzie zbyt rzadkie i placki będą się rozpadać. Dodać mąkę, jajko, cynamon, sok z cytryny i szczyptę soli.
Dobrze wymieszać. Uformować małe placuszki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć placuszki aż nabiorą złocistego koloru. Podawać z serkiem wymieszanym z miąższem wanilii i łyżeczką miodu.

Tradycyjna wersja placków na słodko ma 550 kcal, nasza wersja 400 kcal.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation