Kuchnia

Rewolucja na talerzu - przepisy

KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI:

na naleśniki:
- 1 szklanka maki pełnoziarnistej
- 1 białko z jajka
- ½ szklanki chudego mleko
- ½ szklanki wody gazowanej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól

na farsz:
- 1 mała cebula
- 100g kiszonej kapusty
- 300g grzybów (prawdziwki lub podgrzybki)
- 4 średnie pieczarki
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- zamrożony bulion w kostkach
- ½ łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka masła
- sól i pieprz

na panierkę:
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 1 żółtko z jajka

Przygotować ciasto na naleśniki. Mąkę przesiać do miski, dodać białko z jajka (żółtko zostawiamy na później) połączyć z wodą, mlekiem i solą, dodać 1 łyżkę oleju rzepakowego. Ciasto powinno mieć konsystencje niezbyt gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste dodać jeszcze wody. Usmażyć naleśniki na patelni teflonowej.
Pokroić cebulę i posiekać kiszoną kapustę. Pokroić pieczarki i grzyby. Rozgrzać oliwę z masłem i podsmażyć cebulę. Dodać kapustę, pieczarki i grzyby. Dorzucić “kostkę rosołową”, czyli zamrożony domowy bulion. Dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Posiekać natkę i dodać ją do farszu pod koniec duszenia. Przestudzić chwilę farsz i zwinąć naleśniki. Zwinięte naleśniki obtoczyć najpierw w roztrzepanym żółtku jajka a potem w posiekanych orzechach. Zapiekać w 180 stopniach przez 15 minut.

tradycyjny krokiet liczy 550 kcal, nasza wersja 270 kcal
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation