Kuchnia

Rewolucja na talerzu - przepisy

Cycki z kurczaka:


- pierś kurczaka zagrodowego
- 1 garść listków melisy
- 1 garść listków mięty
- 1 garść listków bazylii
- skórka z połowy cytryny
- 1 łyżeczka białego octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sałata karbowana lub rzymska
- 1/2 melona
- 1 łyżka miodu akacjowego
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki wody
- sól, pieprz
- szczypta płatków chilli
- ewentualnie 2 łyżki wody
Pierś oczyścić i zamarynować w połowie posiekanych ziół zmieszanych ze skórką cytrynową, octem balsamicznym, oliwą, solą, płatkami chilli i świeżo zmielonym pieprzem. Trzymać w marynacie ok.2h. Ugrillować. Przygotować dressing: resztę listków melisy, mięty i bazylii posiekać i wrzucić do blendera. 1 duży plaster melona obrać ze skóry, pokroić w kostkę i wrzucić do blendera. Dodać miód, sok cytrynowy, wodę, sól i pieprz, zmiksować, aby powstała gładka emulsja. Dodać 2 łyżki wody jeżeli emulsja jest za gęsta. Resztę melona pokroić w cienkie plastry, Salatę umyć , osuszyć i wymieszać z połową dressingu. Grillowanego kurczaka pokroić w plastry. Ułożyć na sałacie, razem z melonem, polać resztą dressingu.

Tradycyjna porcja kurczaka z ziemniakami ma 550 kcal, nasza wersja 265 kcal.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation