Kuchnia

kuchnia

Gulasz(owa) z ciecierzycą (bez glutenu, bez nabiału, wegańska)
Składniki:

• 3-4 szklanki ugotowanej ciecierzycy potocznie zwanej cieciorką,
• 1 duża papryka czerwona,
• 2 kawałki pora,
• 2 marchewki,
• 1 korzeń pietruszki,
• kawałek selera,
• 3 ząbki czosnku,
• 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
• suszone kiełki komosy ryżowej (quinoa),
• zioła i przyprawy: natka pietruszki, sól himalajska lub morska, 0,5 łyżeczki kurkumy, 0,5 łyżeczki czarnuszki, dowolny zestaw ziół np. zioła dalmatyńskie z KOTANYI (oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek, szałwia),
• olej rzepakowy nierafinowany.

Przygotowanie:

Szklimy por w emulsji z wody i oleju rzepakowego. Dodajemy drobno pokrojone warzywa (marchew, korzeń pietruszki, seler) i dusimy w niewielkiej ilości wody. Ja warzywa „pokroiłam” w paski za pomocą obieraczki do warzyw. Polecam, bo dusi się zdecydowanie szybciej. Kiedy warzywa lekko się podduszą, dodajemy ugotowaną wcześniej ciecierzycę, drobno pokrojoną paprykę, czosnek i koncentrat pomidorowy. Po ok. 10 minutach duszenia wrzucamy przyprawy oraz ew. suszone kiełki komosy (jeśli nie masz możesz dodać np. amarantus ekspandowany lub inne kiełki). Dusimy jeszcze przez kilka minut. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation