Kuchnia

słodkości, pichcenie w garach

Rogaliki - 3 składniki!

Składniki na ciasto (ok. 20 szt.):
3 szklanki mąki pszennej typ 450
1 szklanka gęstej śmietany 18%


250 g margaryny

opcjonalnie jajko (do posmarowania rogalików)
nadzienie (ja akurat miałem dżem truskawkowy,
lecz może być każda inna konfitura,
budyń bądź nutella)

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie odkładamy ciasto do lodówki na 30 minut, by odpoczęło. Po upływie tego czasu, rozwałkujemy je i wycinamy trójkąciki, z których będziemy lepić rogaliki. Do środka nakładamy nadzienie, zawijamy, układamy na blachę wyłożoną papierem. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem, by po upieczeniu miały ładny złocisty kolor. Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu, można je dodatkowo posypać cukrem pudrem! Wyglądają smakowicie i tak smakują :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation