Ślub

Idealnie

Moje Wypieki | Babka piaskowa

Składniki:

150 g masła
200 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki pszennej
3 jajka
150 g drobnego cukru do wypieków (lub więcej)
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
ekstrakt lub aromat cytrynowy do smaku
1,5 łyżki przesianego kakao (opcjonalnie) na 'łatkę'
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło zmiksować z cukrem na średnich obrotach miksera na niemal białą, puszystą masę. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka pojedynczo wbijać do masy maślanej, cały czas nie przestając miksować (za szybkie dodanie żółtek spowoduje zwarzenie się masy, nie ma to jednak wpływu na efekt końcowy).

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, delikatnie zmiksować na wolnych obrotach lub wymieszać. Dodać ekstrakt z cytryny - wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę - delikatnie wymieszać z ciastem.

/Jeśli babka ma być z 'łatką', odłożyć około 1/3 ciasta i wymieszać z kakao; do formy ciasto wykładać na przemian: warstwa biała, warstwa z kakao itd. widelcem zrobić zygzaki w cieście)/.

Formę keksówkę o dolnych wymiarach 17 x 8 cm natłuścić i oprószyć mąką pszenną. Wypełnić ciastem.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut (sprawdzić patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha). Pierwsze 25 minut warto piec w temperaturze niższej, 150ºC.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation