Kuchnia

Zupy

Krem z pieczonej papryki i marchewki

Składniki (na 2 porcje):

2 czerwone papryki
2 marchewki
1 średni ziemniak
400 ml rosołu lub bulionu
1 cebulka
odrobina świeżego tymianku
sól i pieprz
łyżka masła
łyżka oliwy z oliwek

Paprykę myję, kroję na pół, oczyszczam z nasion i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 25 minut skórą do góry. Studzę i obieram ze skórki. Na patelni rozpuszczam masło z dodatkiem oliwy z oliwek i smażę na niej pokrojoną cebulkę z dodatkiem tymianku. Następnie dodaję pokrojonego drobno ziemniaka i marchewkę. Smażę 3-4 minuty i całość przekładam do garnka, dodaję pokrojoną paprykę oraz rosół. Warzywa gotuję około 15 minut. Miksuję zupę na gładki krem, doprawiam solą i pieprzem i ponownie podgrzewam by smaki się wyrównały. Podaję od razu po przygotowaniu, najlepiej z kleksem kwaśnej śmietany i świeżym tymiankiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation