Kuchnia

Zupy

Zdrowe Odżywianie: Zupa z czerwonej soczewicy
Składniki na 4 - 5 porcji:

Czerwona soczewica - szklanka
Marchew - średnia sztuka
Pietruszka - sztuka
Kawałek selera
Papryka czerwona/zielona - średnia sztuka
Kukurydza konserwowa - 4 łyżki
Cebula - pół średniej sztuki
Czosnek - 2 - 3 ząbki
Olej rzepakowy - łyżka
Koncentrat pomidorowy - 2 - 3 łyżeczki
Natka pietruszki
Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, chili, ostra i słodka papryka;



Sposób przygotowania:

Soczewice wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy.
W tym czasie czosnek i cebulę drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oleju rzepakowego.
Zeszkloną cebulę wrzucamy do gotującej się soczewicy.
Następnie do garnka wkładamy wszystkie warzywa (paprykę pokrojoną w kostkę, kukurydzę oraz starte na grubych oczkach marchew, seler i pietruszkę) oraz liście laurowe i ziele angielskie.
Gotujemy aż soczewica i warzywa będą miękkie.
Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy do smaku.
Nakładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki ;)


Wartość odżywcza porcji zupy z czerwonej soczewicy:

Energia: 166 kcal
Białko: 10,5 g
Tłuszcz: 3,5 g
Węglowodany: 29 g
Błonnik pokarmowy: 6 g
Cholesterol: 0 mg
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation