DIY - zrób to sam

wypieki

Ciasta przekładane - Moje ciacho




Składniki na biszkopt:

3 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na budyń Kubusiowy:

1 l Kubusia (kupiłam dużą butlę 900 ml i jeden mały Kubuś o smaku maliny i innych owoców)
1/2 margaryny lub masła (dałam masło)
3 budynie śmietankowe, każdy po 40 g bez cukru
1 łyżka cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Masa śmietanowa:

2 op. śmietana śnieżka
1 szklanka zimnego mleka (250 ml)
1 galaretka cytrynowa
1/2 szklanki wody

Ponadto:

paczka herbatników (jedna większa lub 3 op. małych)
sok z jednej cytryny
polewa czekoladowa

Wykonanie:

Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać roztrzepane żółtka, utrzeć z białkami na puch. Na sam koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie z całością wymieszać.

Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę biszkoptową i piec w piekarniku góra dół, 180 st. C.

Budyń Kubusiowy: Z podanej ilości soku, odlać ok. 1/2 szklanki, resztę zagotować z łyżką cukru. Do odlanego soku wsypać budynie, dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dobrze wymieszać. Wlać do gotującego się soku, dobrze wymieszać, zagotować jak ,,budyń". Po wyłączeniu dodać masło, dobrze rozmieszać, aż się rozpuści. Masę jeszcze gorącą, bo szybko zastyga, przelać na biszkopt.

Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić od tężenia.

Ubić śnieżkę w zimnym mleku na sztywno, na koniec dolać i zmiksować tężejącą galaretkę ze śmietaną. Wyłożyć na masę Kubusiową.

Na śmietanę wykładamy jeden obok drugiego herbatniki namoczone w soku z cytryny. Na koniec polać polewą czekoladową, własnej roboty lub gotową, wedle uznania ;).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation