DIY - zrób to sam

wypieki

Szybkie pączki-pięć minut i gotowe! – Szalonooka.plSZYBKIE PĄCZKI:

300g serka homogenizowanego( ja użyłam Danio waniliowego)
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
Wszystkie składniki wymieszać razem w misce(mówiłam że będzie szybko ;).

W rondelku rozgrzać olej. Musi być go dość sporo, żeby pączki smażyły się na głębokim tłuszczu. Olej musi mieć wysoką temperaturę, ale nie za wysoką, ponieważ pączki szybko będą się przypiekać z zewnątrz, a w środku pozostaną surowe. Musicie po prostu wyczuć, kiedy będzie w sam raz. Lepiej, żeby była odrobinę niższa(dopóki skwierczą pączki), niż za wysoka.

Masa jest dość gęsta, ale na tyle rzadka, że ręcznie nie można formować kulek. Dlatego wcześniej zamoczoną (w rozgrzanym) oleju łyżką, nakładamy ciasto na rozgrzany tłuszcz. Będą wychodzić Wam dziwne kleksy z ciasta, ale nie przejmujcie się. Ciasto będzie rosnąć i samo formować się w miarę kształtne kule. Smażyłam swoje pączki na złoto ok 8-10 minut, co chwile przewracając.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation