Kuchnia

jableczniki i inne z owocami

Pleśniak trochę inaczej

2 szklanki mąki krupczatki
3/4 kostki zimnego masła
4 jajka
1 szklanka + 2 łyżki cukru trzcinowego demerara
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
słoik gęstej konfitury lub dżemu z czarnej porzeczki (ja użyłam własnej produkcji :)




Oddzielamy żółtka od białek.
Zimne masło kroimy na kawałki i mieszamy mikserem wraz z mąką, żółtkami, dwiema łyżkami cukru i proszkiem do pieczenia, aż powstanie drobna kruszonka.
Formę o średnicy 23 cm natłuszczamy masłem i na dno wysypujemy kruszonkę. Lekko przygniatamy ją dłonią. Foremkę nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.
Białka wlewamy do dużej dzieży od miksera, wsypujemy cukier i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. Uwaga! Woda nie może dotykać dna dzieży żeby białka się nie ścięły.
Mieszamy trzepaczką białka z cukrem i szczyptą soli tak długo, aż cukier się rozpuści (około 3 – 5 minut).
Zdejmujemy dzieżę z pary i ubijamy białka mikserem, aż wystygną i staną się bardzo gęstą pianą (po około 10 minutach).
Wyjmujemy blachę z ciastem z lodówki. Na wierzchu rozkładamy równomierni konfiturę z czarnej porzeczki i przykrywamy warstwą piany z białek.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 50 min. Po tym czasie piekarnik wyłączamy ale nie otwieramy. Pozostawiamy w nim ciasto do całkowitego wystygnięcia aby beza się podsuszyła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation