Kuchnia

kuchnia

Tarta brokułowa z kurczakiem i kukurydzą

Składniki:
Ciasto kruche:
- 200g mąki
- 120g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka wody
- ½ łyżeczki soli

Nadzienie:
- 1 nieduży brokuł
- mała pierś z kurczaka (ok. 40-50 dkg)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka octu balsamicznego – opcjonalnie
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- po 1/3 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) i cynamonu – opcjonalnie
- szczypta mielonego imbiru
- 10 dkg mozarelli lub żółtego sera
- ½ puszki kukurydzy konserwowej
- 1 duże opakowanie śmietany 18% (330g)
- 3 jajka
- sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE
Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę lub paski. Jeśli mamy nieco czasu można zamarynować mięso z dodatkiem przypraw, octu, czosnku, oliwy i wstawić do lodówki na godzinę. Jeśli nie, to podsmażamy doprawione mięso na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.
Ciasto: Mąkę przesiać przez sito, wysypać na stolnicę lub do dużej miski. Wbić jajko, dodać masło pokrojone na kawałki, sól i wodę. Zagnieść ciasto. Foremkę do tarty lub okrągłą tortownicę wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować i włożyć od foremki. Nakłuć widelcem, by równomiernie wyrosło. Podpiec przez 15 minut w temperaturze 200 ˚C.



Nadzienie: Brokuły umyć, odciąć łodygi i podzielić na różyczki. Obgotować w osolonej wodzie przez 5 minut bez przykrywania garnka (zachowają wówczas zielony kolor). Odcedzić.



Śmietanę wymieszać z jajkami w miseczce, doprawić solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto wyłożyć wpierw brokuły, kurczaka i kukurydzę. Następnie polać tartę sosem śmietanowo-jajecznym. Na koniec posypać starta mozarellą albo żółtym serem.



Zapiekać tartę jeszcze przez 25 minut w temp. 200 ˚C. Podawać gorącą, pokrojoną na kawałki.



Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation