Kuchnia

Pizze, tortille lazanie

tortilla z botwinką i ziołami
składniki
6 jajek
4 średnie ziemniaki (30 dag)
10 dag marchwi
pęczek młodej botwinki
pęczek dymki
4 łyżki oliwy
4 łyżki śmietany kremówki
2 ząbki czosnku
świeży tymianek
sól, pieprz

ziemniaczana tortilla z młoda botwinką.
etapy przygotowania

ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. młode buraczki oskrobać i dokładnie umyć razem z liśćmi, pokroić. dymkę ze szczypiorem oczyścić, opłukać, posiekać.

na dużej patelni rozgrzać oliwę. włożyć ziemniaki i dymkę ze szczypiorem i smażyć 5 minut.

dodać botwinkę oraz posiekane ząbki czosnku. przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. podlać kilkoma łyżkami wody i dusić około 5 minut.

jajka wbić do miski, dodać kremówkę, sól i pieprz. masę jajeczną roztrzepać widelcem
i zalać warzywa na patelni. potrząsnąć lekko patelnią, aby masa jajeczna równomiernie
się rozlała.

smażyć na średnim ogniu pod przykryciem, aż spód się zetnie. (można podpiec 5–8 minut w piekarniku w temperaturze 180°c). zdjąć z ognia, odstawić na 5 minut. kroić
na porcje tak jak tort.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation