Święta i uroczystości

Boże Narodzenie

Karawaj z kapustą

Składniki:
2 szklanki mąki,
5 szklanek mleka (1 – do ciasta, 2 – do gotowania kapusty, 2 – do zalewy),
8 jajek (2 – do ciasta, 3 – do zalewy, 3 gotowane – do farszu),
250 ml śmietany,
150 g masła,
1-1,2 kg świeżej kapusty,
2 łyżeczki cukru,
koper suszony, sól, pieprz, szklanka zimnej wody.

Najpierw przygotowujemy naleśniki: oddzielić białka od żółtek dwóch jaj. Żółtka rozetrzeć z cukrem. Białka ubić mikserem na pianę, dodać sól (białka powinny być dobrze schłodzone). Do żółtek dodać mleko, wodę i stopniowo wsypywać mąkę, mieszając, aby uniknąć tworzenia się grudek. Ciasto powinno być trochę rzadsze niż na naleśniki. Dodajemy białko i nadal delikatnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki, powinny być trochę grubsze od zwykłych. Z tej ilości ciasta – smażąc na małej patelni – otrzymasz 10-12 naleśników.

Teraz robimy nadzienie: kapustę poszatkować, wlać mleko i gotować na małym ogniu 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawić by trochę ostygło. Ugotować jajka i pokroić w drobną kostkę, jajka i masło dodać do kapusty, dosypać suszonego koperku, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Nadzienie gotowe.

Układamy naleśniki w formie, przekładając je kapustą. Na samej górze powinien być naleśnik. Przygotowujemy zalewę: do mleka dodajemy jajka, sól i pieprz. Wlewamy do formy – zalewa powinna sięgać aż do górnego naleśnika. Pieczemy około 25 minut w wysokiej temperaturze (180 stopni). Po schłodzeniu karawaj z kapustą wyjmujemy z formy. Kroimy na kawałki i cieszymy się wspaniałym smakiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation