Kuchnia

Tarty i mazurki

CIASTO KAWOWO-KOKOSOWE
http://cookmagazine.pl/przepisy-ciasto-kawowo-kokosowe/
Składniki na formę o średnicy 24 cm:

Na ciasto:
•1 szklanka i 5 łyżek mąki pszennej
•4 łyżeczki kawy
•2 łyżki cukru
•szczypta soli
•10 łyżek masła
•4-5 łyżek zimnej wody

Na nadzienie:
•1 1/2 szklanki + 1 łyżka mleka kokosowego
•1 łyżka kawy
•2 łyżki cukru
•szczypta soli
•1 łyżka skrobi kukurydzianej
•100 g gorzkiej czekolady

Do dekoracji:
•3/4 szklanki śmietanki 30%
•2 łyżki cukru
•1/2 łyżeczki esencji kokosowej (można przygotować ją samemu, zalewając wodę i miąższ 1 kokosa setką wódki i odstawiając na tydzień)
•prażone płatki kokosowe
•syrop czekoladowy (opcjonalnie)
Przygotowanie:

Ciasto przygotowujemy szybko zagniatając wszystkie sypkie składniki z masłem. Dodajemy tyle wody, by powstało gładkie ciasto. Wstawiamy do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Ciastem wyklejamy okrągłą formę. Przykrywamy folią spożywczą i obciążamy suchym grochem, ryżem czy ciecierzycą. Pieczemy przez 25 minut, po tym czasie zdejmujemy folię i obciążniki i dopiekamy jeszcze 8-10 minut. Studzimy na kratce.

W miseczce mieszamy skrobię kukurydzianą z łyżką mleka kokosowego. Pozostałe mleko, cukier, kawę i sól umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy mikstura mocno się ogrzeje, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy. Następnie wlewamy skrobię z mlekiem i nadal mieszamy, póki krem nie zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i przekładamy na ciasto. Przykrywamy szczelnie folią i wstawiamy do lodówki na 4 godziny.

Po tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem i esencją kokosową. Ciasto dekorujemy prażonymi płatkami kokosa i syropem czekoladowym.

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation