Kuchnia

Tarty i mazurki

Kraina Sosny: tarta z masłem orzechowym
ciasto:

200 g mąki pszennej

120 g zimnego masła

65 g cukru pudru

1 żółtko




Mąkę i cukier puder przesiać do misy robota. Dodać zimne masło i wyrabiać hakiem do powstania kruszonki. Wbić żółtko i mieszać do połączenia składników i otrzymania gładkiego ciasta. Gotowe ciasto w folię spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez ok. 30 minut. Następnie rozwałkować na równy placek i wyłożyć nim blaszkę o średnicy ok. 24 cm i nakłuć widelcem. Ciasto w foremce przykryć arkuszem papieru do pieczenia, obciążyć fasolą i piec 15 minut w 200ºC przez 10-15 minut (pilnować by nie spalić). Po tym czasie usunąć papier z obciążnikami i piec kolejne 15 minut do złotego koloru. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.




nadzienie:

300 g masła orzechowego

200 g mascarpone

kilka łyżek cukru pudru




Mascarpone umieścić w misie robota i ucierać z cukrem pudrem. W trakcie mieszania dodawać masło orzechowe. Wymieszać do połączenia składników. Otrzymaną masę przełożyć na wystudzony spód ciasta. Całość ozdobić orzeszkami w cukrze.




orzeszki w cukrze:

orzeszki ziemne

100 g cukru

woda



W rondlu umieścić cukier i wodę. Wody nalać tyle, aby przykryła cukier. Orzeszki umieścić na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do pieca nagrzanego do 200ºC na ok. 15-20 minut. Pod koniec prażenia mieszankę cukru i wody doprowadzić do wrzenia. Uprażone orzeszki wyjąć z pieca i gorące wrzucić do gotującego się syropu. Całość mieszać energicznie łyżką do momentu aż woda odparuje, a orzechy pokryją się cukrem. Pozostawić do wystudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation