Kuchnia

cooking

Bułki orkiszowe- razowe



500 g mąki orkiszowej razowej

42 g świeżych drożdży

300 ml ciepłej wody

1 łyżka miodu

2 łyżki miękkiego masła

1 łyżeczka soli

płatki owsiane do posypania

Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól. 100 ml wody wymieszć z miodem i pokruszonymi drożdżami. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie rozczyn wlać do mąki, dodać także masło i pozostałą wodę. Ciasto dokładnie wyrobić, aż zacznie odchodzić od miski. Przykryć ponownie ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, zagnieść. Z ciasta oformować wałek o długośći około 40 cm i grubości 5 cm. Pokroić na 12 równych kawałków, następnie uformować bułeczki. Posmarować wodą, posypać płatkami owsianymi. Przykryć ściereczką i odstawić 20-30 minut.

Piekarnik nagrzać do 200 °C. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć bułeczki. Wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation