Kuchnia

cooking

kawowa panna cotta

z galaretką z mocnego espresso

składniki, 4 porcje:

kawowa panna cotta:

• 1 łyżeczka żelatyny w proszku
• 125 ml śmietanki kremowej 30% lub 36% (płynnej, w kartoniku, uht)
• 125 ml pełnego mleka
• 3 - 4 łyżki cukru
• 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w granulkach (użyłam nescafé espresso)
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
• 1,5 łyżki likieru amaretto (można zastąpić likierem kawowym)
• 1 łyżka rumu






galaretka z mocnego espresso:
• 1/2 łyżeczki żelatyny w proszku
• 60 ml gorącej wody
• 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w granulkach (użyłam nescafé espresso)
• 2 łyżeczki cukru
• 2 łyżeczki likieru amaretto (można zastąpić likierem kawowym)

dodatki (niekoniecznie): bita śmietana i błyskawiczny syrop karmelowy (podgrzać 2 łyżki śmietanki kremowej i 1 łyżkę mleka w rondelku, dodać pokrojoną na kawałki 1 krówkę i mieszać aż całkowicie się roztopi).

przygotowanie:
galaretka z mocnego espresso: żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić na 5 minut. do garnuszka wlać gorącą wodę, dodać kawę, cukier i likier amaretto. wymieszać i zagotować, odstawić z ognia i dodać namoczoną żelatynę. mieszać przez minutę, aż cała żelatyna się rozpuści. ostudzić i przelać do 4 małych filiżanek (każda po około 80 ml - 1/3 szklanki). wystudzić i odstawić w chłodne miejsce na około 30 - 60 minut do stężenia.
kawowa panna cotta: żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić na 5 minut. do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, kawę, ekstrakt z wanilii, amaretto i rum. mieszając podgrzewać aż cukier całkowicie się rozpuści. doprowadzić do zagotowania i odstawić z ognia. dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała się rozpuści.
przykryć i odstawić na 5 minut, następnie przelać do filiżanek na warstwę zastygniętej galaretki espresso. odstawić do wystudzenia (można na dwór, gdy jest chłodno). po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia, na około 4 - 5 godzin, lub na całą noc.
aby ułatwić wysunięcie deseru z filiżanek, można je włożyć na chwilę do gorącej wody, następnie włożyć ostrze noża w przestrzeń pomiędzy kremem a filiżanką i delikatnie poruszyć nożem. deser wyłożyć na talerzyk i podawać. można udekorować bitą śmietaną, a na talerzyku wylać syrop karmelowy (dodatki te nie są jednak konieczne).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation