Kuchnia

Słodkie pyszności

Ciągnące, czekoladowe batoniki

Składniki:
• 400 g mleka skondensowanego słodzonego
• 150 g czekolady deserowej
• 10 ml (2 łyżeczki) ekstraktu waniliowego, lub kilka kropel aromatu waniliowego
• 250 g masła
• 150 g brązowego cukru
• 60 g białego cukru
• 1 jajko
• 1 żółtko
• 5 ml (1 łyżeczka) ekstraktu waniliowego
• 250 g mąki
• 100 g płatków owsianych
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka soli
• 200 g czekolady deserowej, posiekanej


W garnuszku o grubym dnie podgrzać i rozpuścić mleko skondensowane ze 150 g czekolady, mieszając co jakiś czas, aby powstała jednolita masa. Masę trzymać na małym ogniu około 5 minut, aż zgęstnieje. Wyłączyć ogień, dodać ekstrakt waniliowy, ostudzić.
Mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną wymieszać razem.
W dużej misce utrzeć masło z cukrami na puszystą i gładką masę. Dodać jajko, żółtko i wanilię. Zmiksować. Dodać mieszankę mączną i zmiksować. Ciasto powinno być bardzo gęste.
Formę do zapiekania (22 cm x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przełożyć na dno formy, dokładnie je wylepiając i dociskając do dna. Na nie przelać mieszankę mleczno – czekoladową. Następnie na wierzch, nabierając porcje łyżką i kładąc obok siebie, wyłożyć pozostałe ciasto. Można dokładnie zakryć wierzch, ale można też zostawiać przerwy pomiędzy porcjami ciasta (ono i tak urośnie, więc w efekcie zakryje czekoladowy środek). Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Gotowe ciasto wystudzić, schłodzić i kroić ostrym nożem na batoniki dowolnej wielkości.


Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation