Kuchnia

kuchnia

KRAJANKA KOKOSOWA
Składniki na ciasto (ok. 50 sztuk):

5 jaj
1 ½ szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
5 łyżek miodu
3 szklanki mąki
5 łyżeczek proszku do pieczenia
220 g masła
Masło roztopić i przestudzić.  Jajka ubić na parze z cukrem, cukrem waniliowym i miodem. Piana powinna być puszysta i gęsta. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – wymieszać. Do masy dodać roztopione masło. Blachę  o wymiarach 40x50 cm wysmarować   tłuszczem i obsypać bułką do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blachę i piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 25 – 30 minut. Ciasto wystudzić i pokroić w kostkę o boku 3 – 4 cm w zależności jak duże chcecie mieć ciastka.

Polewa kakaowa:

375 g masła
7 łyżek gorzkiego kakao
2 ¼ szklanki cukru
15 łyżek mleka
Dodatkowo:

450 - 500 g wiórków kokosowych
Wszystkie składniki polewy gotować w garnku tak długo aż cukier się rozpuści i polewa będzie jednolita i błyszcząca. Jeśli jest zbyt gęsta dodać trochę wody.
W polewie maczać kostki z ciasta (najlepiej za pomocą widelców), po czym obtaczać w wiórkach kokosowych. Gotowe ciastka odkładać na talerz.

Smacznego:- )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation