Inne

zdrowko

Przepis na syrop z lipy

Potrzebne składniki:

100-150g świeżych kwiatów lipy (mogą być bez przylistków, jak również w połowie ilości z przylistkami)
1 litr syropu: 1kg cukru rozpuścić w 1 litrze wrzątku
1 cytryna

Przygotowanie:

Kwiaty opłukać na durszlaku i lekko osuszyć na czystej ściereczce. Następnie przekładamy je do wysokiego słoja (około 2-litrowego) i zalewamy gorącym syropem z cukru i wody. Następnie wyciskamy do słoja sok z całej cytryny. Słój przykrywamy ściereczką i zostawiamy tak na 2 dni, od czasu do czasu przemieszując miksturę. Po upływie 2 dni cedzimy syrop przez sito i przelewamy do butelek lub małych słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy (czyli zakręcone słoiczki i butelki zagotowujemy w garnku wyścielonym ściereczką, tak długo, aby zakrętka pod wpływem uciśnięcia palcem się nie odbijała – zwykle około 15-20min). Pasteryzowany syrop przechowujemy w piwnicy, niepasteryzowany w lodówce. Po otwarciu zawsze przechowujemy resztę syropu w chłodnym miejscu lub lodówce.

Syrop można stosować w okresach zwiększonej zapadalności na przeziębienia i grypę, pomocniczo w zwalczaniu przeziębień i infekcji oddechowych, a także jako aromatyczny „słodzik” do herbaty lub wody mineralnej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation