Kuchnia

Przetwory

Składniki:
/na 10 słoiczków 300ml/

2,5 kg czarnej porzeczki
około 1 kg cukru


Przygotowanie:
Czarną porzeczkę przecieramy przez sito do przecierania np. pomidorów Do przeciśniętego soku dodajemy cukier w ilości 1:1 czyli jedna szklanka przetartej masy i jedna szklanka cukru. U mnie wyszło to dokładnie 1 kg cukru + jedna szklanka na 2,5 kg owoców.
Przelewamy do wyparzonych i suchych słoiczków (możemy jeszcze przetrzeć brzegi słoiczków spirytusem) zakręcamy i następnego dnia galaretka powinna się zsiąść.
(Pozostałe z przetarcia skóry wykorzystujemy np. do ugotowania napoju. Wystarczy dodać trochę wody i cukru, zagotować, przecedzić i mamy pyszny porzeczkowy napój.)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation