Kuchnia

Przepisy

Sernik z czekoladą

SKŁADNIKI

3 jajka (o temperaturze pokojowej)
120 g ciemnej czekolady 74% (dzięki niej sernik jest mocno czekoladowy)
120 g kremowego twarożku (ja dodałam mascarpone)

kilka kropel oleju kokosowego do nasmarowania papieru do pieczenia

2 średniej wielkości miski
1 tortownica lub naczynie żaroodporne wyłożone papierem do pieczenia

WYKONANIE

Jajka rozbijamy. Do jednej miseczki wkładamy żółtka, do drugiej białka. Biała, chowamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 stopni C.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W między czasie ubijamy białka na sztywną pianę.

Do żółtek dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Dodajemy serek i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy stopniowo po 1/3 porcji białek. Dokładnie i delikatnie mieszamy. Masę przelewany do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Naczynie należy kilka razy „postukać” o blat, tak aby usunąć a ciasta bąbelki powietrza. Pieczenie odbywa się w kąpieli wodnej. Na głębszą blachę wstawiamy naczynie żaroodporne z ciastem i wlewamy na blachę wodę. Myślę, że do wysokości 2 cm powinno wystarczyć. Następnie wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy.

Uwaga* Pieczenie odbywa się w 3 wysokościach temperatury:

15 minut w temp. 170 stopni C
15 minut w temp. 160 stopni C
15 minut przy wyłączonym i zamkniętym piekarniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation