Kuchnia

makarony

MAKARON ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
200 g ulubionego makaronu
pół dużego pora (tylko biała część)
1,5 szklanki posiekanych, wcześniej umytych i osuszonych liści szpinaku
10 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej, posiekanych (lub więcej wg preferencji)
125 ml kremówki 30 %
125 g ricotty
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
2 łyżki startego parmezanu plus parmezan do posypania potrawy
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Gdy makaron się gotuje, przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekanego pora, smażymy kilka minut. Dodajemy szpinak, krótko przesmażamy, aż liście zwiędną. Dodajemy suszone pomidory, kremówkę, ricottę i 2 łyżki parmezanu. Podgrzewamy, mieszając, do połączenia składników. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W razie potrzeby dodajmy odrobinę wody z gotowania makaronu, by rozrzedzić sos. Wkładamy na patelnię odcedzony makaron, mieszamy. Makaron ze szpinakiem rozkładamy pomiędzy 2 talerze, posypujemy dodatkowym serem i podajemy od razu po przygotowaniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation