Kuchnia

wypieki

Torcik bezowy z sosem malinowym


Składniki (1 mały torcik, dla 2-3osób):

3 białka,
150g miałkiego cukru,
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (bądź kukurydzianej),
1/2 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego.


Białka ubijać mikserem pod koniec ubijania dodając po łyżce cukier. Gdy masa będzie już bez problemu odchodzić od miski, dodać mąkę, ocet i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.

Wyłożyć masę na blaszkę wyłożona pergaminem i kształtując dwa równe okręgi (u mnie średnica ok. 15cm).
Piec w temperaturze 120ºC przez 1,5 godziny, sprawdzając czy za bardzo się nie rumienią. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić do wystudzenia.

Krem:

1 opakowanie śmietany kremówki (250g),
1 łyżka cukru pudru.

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier puder.

Sos malinowy:

200g mrożonych malin,
3 łyżki cukru pudru.

Maliny włożyć do garnka, podgrzewać na średnim ogniu, aż zaczną się rozpuszczać. Dodać cukier, wymieszać, gotować do rozpuszczenia wszystkich malin. Gdy wszystko się rozpuści zdjąć z ognia, połowę malin wyłożyć na sitko i mieszając pozbyć się nasionek, które zostaną na sitku. Sos który powstanie dodać do reszty malin i wymieszać.

Ostudzone płaty bezowe przełożyć połową bitej śmietany, resztę położyć na górę tortu. Podawać z jeszcze ciepłym sosem malinowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation