Kuchnia

Zupy

Kapuśniak tradycyjny z kiszonej kapusty

Podane poniżej składniki są troszkę "na oko" :).

Składniki:

2 lub 3 litry bulionu
Pół kg kiszonej (kwaszonej) kapusty
2 duże marchewki
1 duża pietruszka
1 mała cebula
pół małego selera
200 g wędzonego boczku lub bekonu
pół łyżeczki kminku (lub więcej - do smaku)
pół łyżeczki majeranku (lub więcej - do smaku)
4 średnie ziemniaki
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól i pieprz do smaku
3 łyżki przecieru pomidorowego


Wykonanie:

1. Uwielbiam kapuśniak bardzo kwaśny, więc nie opłukuję kapusty.
2. Do gotującego się wywaru dodajemy liście laurowe, kminek, majeranek, ziele angielskie.
3. Obieramy, myjemy i kroimy warzywa. Dodajemy do zupy.
4. Kiedy warzywa będą miękkie dodaj do nich pokrojoną kapustę.
5. Kroimy na drobną kostkę boczek. Smażymy go na wolnym ogniu. Kiedy powstaną skwarki dodajemy je do zupy (ale zostawiamy na patelni wytopiony tłuszcz).
6. Kroimy na drobną kostkę cebulę i smażymy ją na tłuszczu z boczku. Dodajemy do zupy
7. Dodajemy do zupy przecier pomidorowy.
8. Kiedy zupa będzie już gotowa można ją doprawić pieprzem i solą. Przecier, boczek czy kapusta bardzo często są słone, więc ja raczej już soli nie dodaję. Wszystko jest uwarunkowane Waszymi upodobaniami.
9. Jeśli lubicie gęsty kapuśniak - gotujcie go na 2 litrach wywaru, jeśli rzadszy to 3 litry płynu będą OK.
10. Do zupy można dodać zasmażkę, ale jak pisałam wcześniej, kapuśniak i bez niej jest pyszny.

Smacznego :)

http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2011/05/tradycyjny-kapusniak-z-kiszonej-kapusty.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation