Kuchnia

Ciasteczka, Pączki, Rogale

Świąteczny piernik staropolski
pół kg miodu - ja użyłam rzepakowego /
2 szklanki cukru / 2 cups of sugar
25 dag masła
1 kg mąki pszennej, przesianej
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki mleka
pół łyżeczki soli
3 - 3,5 torebki przyprawy do piernika
1,5 tabliczki czekolady na polewę / 1,5 bar of chocolate
płatki migdałów / almond flakes

Przygotowanie ciasta (5-6 tygodni przed pieczeniem)

1. Podgrzewaj miód, cukier i masło na wolnym ogniu, mieszając dobrze od czasu do czasu, ale nie pozwól, żeby podgrzewana masa się zagotowała
2. Ostudź

3. Rozpuść sodę w mleku
4. Do wystudzonej masy miodowej dodaj mąkę, jajka, sól, sodę z mlekiem i przyprawę do piernika.
5. Wszystko starannie wymieszaj i wyrób ciasto, Moje ciasto było ciut zbyt luźne, więc dodałam odrobinę więcej mąki.

6. Przełóż ciasto do szklanej miski lub kamionkowego lub emaliowanego garnka i przykryj ściereczką
7. Odstaw w chłodne miejsce ( u mnie jest to lodówka, ale może też być garaż czy piwnica. Upewnij się jednak, że ciasto jest chronione przez niekuchennymi zapachami)
8. Ciasto na piernik powinno leżakować 5-6 tygodni albo nawet i dłużej

Pieczenie i dekorowanie
1. Na godzinę przed rozpoczęciem pieczenia wyjmij ciasto z lodówki
2. Wyłóż foremki (ja użyłam podłużnych) papierem do pieczenia
3. Do każdej foremki przełóż kawałek ciasta i uformuj placek mniej więcej na grubość 0,5 cm. Piernik w trakcie pieczenia urośnie i jeżeli warstwa surowego ciasta będzie za gruba, to wyjdzie zakalec. Im cieniej więc tym lepiej
4. Wierzch piernika dociśnij i wyrównaj za pomocą papieru do pieczenia. Nie będzie wtedy widać odcisków palców
5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 15 - 20 minut. Im cieńsze placki tym krócej powinien się piernik piec
6. Po upieczeniu odstaw na kilka minut. Na tym etapie piernik jest miękki i łatwo go złamać, więc uważaj
7. Odstaw piernikowe placki do ostygnięcia
8. Z trzech placków formuj jeden piernik, przekładając warstwy gęstymi powidłami śliwkowymi.
9. Zwiń w papier do pieczenia, obciąż czymś ciężkim i odstaw, żeby powidła dobrze zlepiły całość
10. W kąpieli wodnej roztop czekoladę
11. Polej gotowy piernik roztopioną czekolada i póki czekolada jest jeszcze płynna udekoruj płatkami migdałów
12. Wstaw do lodówki i poczekaj aż czekolada zastygnie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation