Kuchnia

Ciasteczka, Pączki, Rogale

Portugalskie pączki malasada

Czas przygotowania: około 45 minut
Ilość pączków: około 80

Co nam będzie potrzebne:
Drożdże (7 gram)
Cukier (1 łyżeczka)
Ciepła woda (60 ml, czyli 1/4 szklanki)
Jajka (6 sztuk)
Mąka pszenna (750 g, czyli 6 szklanek)
Cukier (100 g, czyli około 1/2 szklanki)
Roztopione masło (55 gram)
Mleko skondensowane niesłodzone (235 ml, czyli 1 szklanka)
Woda (235 ml, czyli 1 szklanka)
Sól (1 łyżeczka)
Olej roślinny (2 litry – do smażenia)
Cukier (400 g, czyli 2 szklanki).
Przygotowanie:

1. Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklanki ciepłej wody z 1 łyżeczką cukru.
2. Ubijamy jajka na gęstą masę w miseczce.
3. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, robiąc w niej wgłębienie, do którego wlewamy drożdże, jajka, roztopione masło, mleko i 1 szklankę wody oraz wsypujemy 1/2 szklanki cukru i sól.

4. Całość ubijamy na miękkie, gładkie ciasto.

5. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).

Smażenie:

Olej rozgrzewamy do temperatury 190°C.

Nakładamy ciasto dużą łyżką bezpośrednio na olej i smażymy na złoty kolor.

Gotowe pączki odsączamy na papierowym ręczniku i obtaczamy w cukrze.

Podajemy na gorąco.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation