Kuchnia

Ciasteczka, Pączki, Rogale

Krem cytrynowy lemon curd:
2 jajka + 2 żółtka
150 g cukru
80 g masła
sok z dwóch cytryn
skórka otarta z 2 cytryn

Ciastka:
350 g mąki pszennej
2 łyżki proszku do pieczenia
100 g cukru
2 białka (które zostały z kremu cytrynowego)
250 g margaryny do pieczenia
250 ml mleka


Najpierw robimy krem cytrynowy lemon curd:
Do rondelka wbijamy jajka (2 całe i 2 dodatkowe żółtka) i wsypujemy cukier. Podgrzewamy na malutkim ogniu i cały czas mieszamy (ważne jest żeby ogień był malutki i żeby mieszać cały czas, żeby nam nie wyszła jajecznica). Jak nam się ładnie wszystko połączy to dodajemy resztę składników.

Mieszamy aż krem się zagotuje i zgęstnieje. I będzie gładki. Następnie przecieramy przez sitko i czekamy aż przestygnie.
Ciasto:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i mieszamy do uzyskania jednolitej masy (margarynę do pieczenia najpierw rozpuszczamy w rondelku po kremie cytrynowym i lekko studzimy).

Do foremek na muffiny wkładamy solidną łyżkę ciasta. Na to kładziemy 2 łyżeczki kremu cytrynowego lemon curd i kolejną łyżkę ciasta. Powinno nam całości wystarczyć na 12 foremek na muffiny.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 minut. Podajemy po wystudzeniu, posypane cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation