Kuchnia

Ciasteczka, Pączki, Rogale

Składniki na około 30 ciasteczek:

2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g masła, w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru pudru
2 duże jajka
125 g białej czekolady, posiekanej
Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć na jasną, puszystą masę.

Jajka roztrzepać lekko w miseczce, powoli dodawać do masy maślanej, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie spowoduje zwarzenie się masy). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko w proszku, ekstrakt, zmiksować. Na końcu wrzucić kawałki czekolady, wymieszać.

Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odległościach od siebie. Lekko spłaszczyć.

Piec w temperaturze 190ºC przez 10 minut do lekko rumianego koloru. Studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation