Kuchnia

Ciasteczka, Pączki, Rogale

CIASTECZKA KORZENNE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 3 blaszki ciastek

170 g masła, temp. pokojowa
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżka miodu, płynnego
2 1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki kakao
szczypta soli
DODATKOWO:

brązowy cukier do obtoczenia
Miękkie masło razem z cukrem miksujemy przez około 3-4 min. Następnie dodajemy jajko oraz miód i miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę razem z sodą, cynamonem, imbirem, przyprawą do piernika, kakao oraz solą. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto wkładamy do lodówki na godzinę, aby się lepiej dało formować. Po tym czasie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w brązowym cukrze. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 C przez około 10-15 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation