Kuchnia

kuchnia

  Kurczak cacciatore

KURCZAK CACCIATORE
(2 porcje)
2 nieduże filety z piersi kurczaka,
1 łyżka mąki,
2 cebulki szalotki,
250g dojrzałych,
mięsistych pomidorów,
½ zielonej papryki,
2 łyżki czarnych oliwek,
4 średnie pieczarki,
1 duży ząbek czosnku,
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
½ szklanki białego wina,
1 łyżeczka posiekanej,
świeżej bazylii (lub szczypta suszonej),
1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano (lub szczypta suszonego),
kilka igiełek świeżego rozmarynu,
sól i pieprz,
oliwa,
150g makaronu spaghetti albo linguine


Szalotki pokroić na ćwiartki, czosnek na plasterki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w paseczki.
Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu. Filety obtoczyć w mące i zrumienić na oliwie z obu stron. Wyjąć i odłożyć na talerz, zmniejszyć ogień, a na patelnię wrzucić cebulę i czosnek. Gdy cebula lekko się zrumieni, dodać paprykę i pokrojone pieczarki. Podsmażać razem kilka minut. Oprószyć mąką, która została po obtoczeniu kurczaka. Wlać wino i dodać pomidory. Podlać odrobiną wody. Dodać oregano, bazylię, rozmaryn i koncentrat pomidorowy. Zagotować i dodać kurczaka. Dusić na małym ogniu przez 15-20 minut. Na koniec dodać oliwki, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i wrzucić na patelnię. Wymieszać z sosem.
Przed podaniem potrawę można posypać natką pietruszki lub bazylią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation