Święta i uroczystości

Boże Narodzenie

Orzechowe ciasteczka i gorący poncz

Wiedeński poncz świąteczny
Wiener weihnachstpunsch

1/2 pomarańczy pokrojonej w cienkie plasterki
1/2 cytryny pokrojonej w cienkie plasterki
300 ml czerwonego wina
500 ml zaparzonej czarnej herbaty lub wody
250 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
rdzeń z połowy laski wanilii lub1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka miodu
1 laska cynamonu
4 goździki
cukier
100 ml ciemnego rumu*

Wszystkie składniki oprócz cukru i rumu włożyć do rondla i podgrzewać na najmniejszym ogniu przez pół godziny. Poncz ma być gorący, ale nie powinien się zagotować. Przecedzić całość. Do ponczu wlać rum i dosłodzić do smaku cukrem. Wymieszać i od razu podawać.

*użyłam austriackiego 60% rumu Stroch. Jest on dość mocny. Można użyć go trochę mniej (60 ml).

Waniliowe półksiężyce
Vanillekipferl

110 g masła
140 g mąki pszennej
75 g cukru pudru
30 g cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
75 g mielonych orzechów laskowych (użyłam prażonych bez skórki)

do posypania
100 gprzesianego cukru pudru z dodatkiem 2 łyżek cukru z prawdziwą wanilią

Zmiksować na krem masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać mąkę i orzechy i zmiksować całość do połączenia sie składników. Ciasto uformować w wałek o srednicy 3 cm. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie, ciasto pokroić na 2 cm plastry. Z każdego plasterka utoczyć wałek o średnicy 1 cm. Zwinąć go lekko w kształt półksiężyca (rogalika). Ciasteczka ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trzeba zachować odstępy, bo ciasteczka w trakcie pieczenia znacznie się rozpłaszczają. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na rumiano (około 10 minut). Upieczone ciasteczka pozostawić na blasze na 5 minut, a następnie przełozyć je na kratkę. Gorące posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation