Kuchnia

Pieczywo

Rogale maślane z makiem… – brunetkawkuchni

Składniki na 8 sporych rogali:

450g mąki pszennej
10g drożdży instant
1 łyżka drobnego cukru
3 łyżki mleka w proszku
1 łyżeczka soli
2 duże jajka
250ml letniego mleka (pełnego)
50g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:

mleko lub woda do namaczania rogali
około 1/2 szklanki maku lub sezamu do posypania
Wykonanie:

W dużej misce wymieszaj 400g mąki z drożdżami, cukrem, mlekiem w proszku oraz solą. Zrób wgłębienie na środku i wlej tam roztrzepane jajka oraz letnie mleko. Wymieszaj wszystko i ugniataj przez około 5 – 6 minut. Po tym czasie zacznij stopniowo dodawać do ciasta masło, za każdym razem ugniatając, aż się wchłonie.

Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie sztywne i sprężyste, przełóż je do natłuszczonej misy i przykryj szczelnie folią spożywczą. Odstaw na około 1 godzinę do wyrastania. Powinno podwoić objętość.

Gotowe ciasto podziel na dwie części i z każdej uformuj kulę. Rozwałkuj je po kolei na okrągłe placki o grubości około 5mm, po czym przekrój każdy placek na 4 równe części i z każdej zwiń rogalik, zaczynając od szerokiego końca.

IMG_0200

Wierzch gotowych rogali zanurz na chwilę w wodzie lub mleku, a następnie w maku. Tak przygotowane układaj je w sporych odstępach na blasze oprószonej mąką ziemniaczaną.

Gotowe rogale przykryj czystą ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 40 – 60 minut.

Piecz w temperaturze 200°C przez około 20 minut, aż wyrosną i ładnie się zarumienią. Wystudź na kratce.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation