Kuchnia

Pieczywo

Bułeczki pszenne na jogurcie przepis | Sprawdzona Kuchnia

Składniki
10 g drożdży suchych lub 20 g świeżych
200 ml jogurtu naturalnego
100 ml wody
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka soli
460 g mąki pszenne typ 550
1 średnie jajko

Instrukcja
Jeśli używacie świeżych drożdży, należy zrobić wcześniej zaczyn, czyli; drożdże połączyć z łyżeczką miodu, dodać 100 ml wody i 100 ml jogurtu oraz 1 łyżkę mąki, wszystko wymieszać i odstawić w bardzo ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu.

Następnie wszystkie składniki na ciasto wymieszać (wraz z zaczynem) i zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C.

Blat posmarować olejem, wyjąć ciasto i przerobić chwilę, a następnie uformować długi wałek o wymiarach 60 cm na 8 cm.

Na blachę wyłożyć papier do pieczenia.

Utworzony wałek z ciasta mocno posypać mąką, ostrym nożem odcinać bułeczki ( wielkość zależy do Was ), ja przygotowałam 10 sztuk.

Bułeczki układać na blaszce zachowując odstępy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Przed pieczeniem wsypać szklankę lodu na dno piekarnika lub spryskać jego wnętrze wodą ze spryskiwacza, para pozwala na uzyskanie pięknej chrupiącej skórki.

Bułki pieczemy przez 12 - 15 minut lub do czasu zarumienienia.

Po upieczeniu przełożyć na kratkę i wystudzić.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation