Kuchnia

Pieczywo

English muffins- bułki z patelni - Justyna Dragan

SKŁADNIKI
(na 10 bułek)

Ciasto:
14 g drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru
50 ml ciepłej wody
450 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
250 ml ciepłego mleka
30 g miękkiego masła
Dodatkowo:
mąka ziemniaczana do obtoczenia bułek
odrobina oleju do wysmarowania patelni

PRZYGOTOWANIE
Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier oraz 2 łyżki przesianej mąki. Wymieszać i odstawić na bok na 20 minut do wyraźnego wyrośnięcia rozczynu. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać sól, wyrośnięte drożdże oraz wlać mleko. Całość wyrabiać mikserem z hakiem, aż będzie sprężyste i jednolite pod koniec dodając miękkie masło.

Wyrobione ciasto pozostawić w misce na 60 minut w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką.

Po tym czasie, gdy ciasto pięknie urosło, krótko zagnieść je dłońmi na kuchennym blacie oprószonym mąką, a następnie podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, którą na końcu spłaszczyć dłonią i obtoczyć z obu stron w mące ziemniaczanej.

Uformowane bułeczki przenieść na papier do pieczenia (dobrze jest go również oprószyć mąką ziemniaczaną, by bułeczki podczas wyrastania się nie przykleiły od spodu). Pozostawić w ciepłe miejsce na około 30 minut do napuszenia. Pamiętajcie, by kładąc bułki na papier zachować odległości między nimi (urosną).

Po tym czasie patelnię z nieprzywierającym dnem wysmarować olejem i rozgrzać. Bułeczki delikatnie zdjąć z papieru (najlepiej łopatką, by ich nie odgazować). Umieścić na rozgrzanej patelni.

Smażyć na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 10 minut z obu stron. Czas ten może ulec zmianie. Zajadać po przestudzeniu lub prosto z patelni. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation